ÇOCUKLARIN OKULDA İLK GÜNLERİ


Çocukların okulda ilk günleri

Çalışan her anne babanın en zor zamanlarından biridir çocuklarını anaokuluna veya anasınıfına hazırlamak. Bu dönemi daha rahat geçirebilmeniz için bazı önerilerim var. Okulunuzu seçip kayıt yaptırdınız ve ilk günün gelmesini bekliyorsunuz. ( Çocuğu ilk defa bu deneyimi yaşayacak anne babalar çocuklarından daha heyecanlı olurlar :) )

· Çocuğunuza siz işteyken okula gideceğini anlatın. Onu önceden okula hazırlayın
· Okul hakkında –abartmadan- iyi şeyler söyleyin. Sizin anlattığınız şeyleri bulamazsa hayal kırıklığına uğrar.
· Okulun ilk gününü beklemeden çocuğunuzu okula götürün. Sınıfını, içinde bulunacağı mekânları görsün.
· Öğretmeni ile tanışın ve çocuğunuzu da tanıştırın. Gün içinde nasıl bir program izlediğini öğrenin. Öğretmeni ile iyi bir diyalog içinde olmaya özen gösterin.
· Çocuğunuzu öğretmene anlatın ve okuldan beklentinizi anlatın.
· Öğretmeni tanımaya çalışın ki gün içerisinde izlediği yöntemler ve nedenleri hakkında bir fikriniz olabilsin.
· Okulun ilk günü işinizden izin almaya ve çocuğunuza yakın bir yerlerde olmaya çalışın.
· Unutmayın ilk defa sizden ayrılıyor. Sizi özleyince görmek isteyecektir onun bu duygusu ile alay etmeyin.
· Okula bıraktığınızda ilk günlerde mutlaka “gitme burada kal” diyecektir. Sakın yapmayacaksanız “gitmiyorum burada oturacağım” demeyin çünkü sınıftan çıkıp sizi göremezse size olan güveni yıkılır ve terk edilme kaygısı yaşar.
·
Çocuğunuza işe gitmek zorunda olduğunuzu ama ihtiyaç duyduğunda öğretmeninin sizi arayacağını ve geleceğinizi söylemeniz daha doğru olacaktır.
· Okula alışma dönemi için çocuğunuza zaman tanıyın hemen alışmasını beklemeyin
· Çocuklara acele ettirilmekten rahatsız olurlar. Bu telaş, çocukların ihtiyaçları ve alışık oldukları günlük ritmin göz ardı edilmesine yol açacağı için onlarda değersizlik duygusu yaratabilir.
· Çocuğunuzun okul eşyaları (çanta, kitap, temiz iç çamaşırlar vb.) için özel bir yer tespit edebilirsiniz. Böylelikle sabah eşya arama telaşının önüne geçmiş olursunuz.
· Okula giderken giyeceği kıyafetleri tüm ayrıntılarına kadar, bir gün önceden onunla beraber hazırlayın.

· İlk günlerden itibaren çocuğunuzla sınıfa kadar girmemeye çalışın sizi sürekli sınıfa götürmeye çalışacaktır. Okulların çocukların hazırlanmaları için belli bölümleri vardır burada çocuğunuzun giyinmesine yardım edip vedalaşmanız doğru olur.
· Çocuğunuzun okulda giyeceği kıyafetleri etiketlemeniz herhangi bir şeyini kaybetme endişesini ortadan kaldırmış olursunuz (okulda giyeceği iç çamaşırları, kıyafetleri, okul ayakkabıları vb. küçük bir tavsiye; isim yazmak için tükenmezkalem, asetat kalemi veya kumaş boyası kullanabilirsiniz. Giysilerin iç kısmına yazarsanız çok iyi olur :))
· Okul açılmadan önce uyku saatlerinizi sabitleyip rutin hale getirebilirseniz sabah uykusunu almış ve daha sakin olur.
· Çocuğunuzun kaybetmeyi göze alamayacağı veya paylaşmak istemeyeceği hiçbir eşyayı okula götürmesine izin vermeyin.


Devamıda var ama şimdilik bunları yazabildim. çocuğunu ilk defa bir kuruma gönderecek anne ve babalara biraz yardımcı olabilirsem çok sevinirim. Devam yazımda okulda çocuğunuzu nasıl giydirebileceğiniz, ilk günü ve kaygılarını nasıl hafifleteceğiniz hakkında yazacağım. Görüşürüz.....
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes

4 yorum:

  1. Adsız dedi ki...

    Yazdıklarınıza katılıyorum. Benim kızım 2 yaşını doldurunca yuvaya başladı. Geçen sene de ilkokula gitti. Önümüzdeki pazartesi 2. sınıfa başlayacak.

    Yuvaya başlarken baya zorlandık ama 1 ay içinde alıştı. İlkokula başladığında baya endişeliydim. Hatta çalışma saatlerimi onun okula gidiş ve eve dönüş saatlerine göre ayarladım. Adaptasyon kolay olmamakla beraber çok problem yaşamadık. Kızımın söylediği okuldan bana aktardığı her şeyi dikkatlice dinledim bana garip gelenleri tekrar tekrar teyid amaçlı sorular sorarak yada oyun oynarken fark ettirmeden ona anlattırdım.

    Sorun yaşamamamızda okulun katkısı da çok büyüktü. Çok ilgilendiler. En ufak sorunda bile onlarla konuştuğumda bana abartıyormuşum muamemelesi yapmadılar. Kızım kadar onlara da teşekkür borçluyum.

    Çocukların hayatlarından en önemli dönüm noktası olan okul hayatı. Biz yaşadık ve atlattık..Darısı diğer okula başlayacak annelerin başına...

  2. Adsız dedi ki...

    FETHİYE YOKSUN NERELERDESİN.İNŞAALLAH İYİSİNDİR.SEVGİLER..

  3. acemice dedi ki...

    sevgili münevver abla teşekkür ederim. sağlığım yerinde ama son birkaç haftam çok yoğun geçtive bu yoğunluk bir süre daha devam edecek. sizilerle sohbet etmeyi çok özledim. işlerim hafifler hafiflemez bloğuma ve sizlere geri döneceğim. segiler öpücükleeer..

  4. acemice dedi ki...

    sevgili dostlar ziyaretleriniz için teşekkür ederim sevgilie kalın.